Hop til indhold

Kangerlussuaq ligger øde

april 17, 2010

(original-versionen af denne artikel skrev jeg til den grønlandske avis Sermitsiaq.)

Lufthavnen i Kangerlussuaq er usædvanlig stille i denne tid, hvor askeskyen fra Island afholder flyvninger fra Danmark i at nå Grønland..

Af Steffen Fog

Solen står ind af de nye store vinduer i den nye lufthavnsbygning i Kangerlussuaq og afslører den stillestående støv i luften. Der er usædvanligt tomt og øde i bygningen i øjeblikket. Man bemærker en helt anden akustik nu, hvor bygningen ikke, som normalt, genlyder af trin, stemmer og glædesudbrud, når familie og venner genser hinanden, når flyafgangen annonceres over højtaleren og så videre.

Alt dette er nu erstattet af en tom terminal, den eneste trafik består i slukørede menneskers stadige vandren frem og tilbage mellem cafeteriet og Air Greenlands skranke, hvor de forsøger at opspore godt nyt.

Luftrum lukket indtil i nat

Men der er ikke meget godt nyt. Seneste nyt er, at Naviair, flyvesikringstjenesten i Danmark, har lukket det danske luftrum foreløbig indtil kl. 0400 søndag morgen, vestgrønlandsk tid og dermed er al flyvning mellem Grønland og Danmark fortsat indstillet. Dermed er også trafikken mellem Kangerlussuaq og kysten indstillet, fordi Air Greenland ikke vil flyve med halvtomme fly. Kun en enkelt fragtflyver afgik lørdag formiddag fra Kangerlussuaq til Nuuk.

Terminalen i Kangerlussuaq ligger i øjeblikket øde, fordi askeskyen fra vulkanen på Island forhindrer flyvninger mellem Danmark og Grønland. Foto: Steffen Fog.

– Vi er nødt til at følge de internationale prognoser, og de siger altså, at vi er nødt til at lukke luftrummet over Danmark foreløbig indtil i morgen tidlig. Heldigvis er luftrummet jo åbent over Grønland og mellem for eksempel Grønland og USA, men lukningen i Danmark betyder altså, at man ikke kan flyve mellem Danmark og Grønland, siger Jan Eliassen, pressevagt hos Naviair.

De ventende passagerer i Grønland må, trods åbent luftrum over Grønland, altså vente på, at det danske luftrum genåbnes. Og selv da er der en risiko. For selv hvis askeskyen forlader atmosfæren over Danmark, er der risiko for, at flyvninger mellem Danmark og Grønland fortsat vil være suspenderet.

– Hvis det danske luftrum åbner, men der fortsat er lukket i de luftrum, flyveren til Grønland skal passerer, ja, så kommer der fortsat ikke fly fra Danmark til Grønland, forklarer Jan Eliassen.

Lukket og slukket

Også i turistbranchen oplever man stilstanden i luftrummet. Udflugter er ramt, souvenir-butikkerne er lukket, cafeteriet i lufthavnen langer færrer tallerkner over disken, sikkerhedskontrollen og tax-free-butikken er lukket osv.

Ifølge det berømte skilt i Kangerlussuaq tager det kun 4 timer og 15 minutter at komme til København. Men i øjeblikket er det uvist, hvor lang tid det vil tage de mange strandede passagerer i Grønland at nå frem. Foto: Steffen Fog.

– Her er stille. Det er som om, det er onsdag flere dage i træk (onsdag er den dag, hvor der normalt ikke kommer fly fra Danmark, red.). Vi har mistet mange kunder, som skulle være kommet fra Danmark. Men vi har også fået en del, som skulle have været afsted, siger Pia Olesen fra receptionen på Hotel Kangerlussuaq.

I Kangerlussuaq, hvor Sermitsiaq har været til stede siden torsdag middag, går de ventende passagerer rundt afventende. De fleste skulle have været i Danmark nu, men en del skulle i stedet have været ude på Kysten. I løbet af fredagen skiftede de flestes humør og indstilling fra frustration og hos nogle en vred indstilling til omstændighederne til nu en afventende, resignerende holdning. De fleste om ikke accepterer tingenes tilstand, så affinder de sig med dem og udnytter den uventede fritid til at nyde den bragende sol enten på terrassen eller på en tur i fjeldet.

No comments yet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: