Hop til indhold

Naviair og DMI holder øje med askeskyen

april 18, 2010

(original-versionen af denne artikel skrev jeg til den grønlandske avis AG/Grønlandsposten.)

Naviair i Kangerlussuaq følger nøje med i, om askeskyen fra Island kommer ind i Grønlands luftrum. Foto: Steffen Fog.

Naviair og DMI Nord i Kangerlussuaq står klar, hvis vinden vender og asken fra vulkanen på Island begynder at bevæge sig ind i Grønlands luftrum.

Af Steffen Fog

Carsten Damberg, daglig leder af DMI Nord i Kangerlussuaq, der står for at lave vejrudsigter til luftfarten i Grønland, holder et vågent øje med skærmbilledet, der viser askeskyens udbredelse over den nordlige halvkugle.

– Hvis vinden vender, og skyen begynder at bevæge sig mod vest, i stedet for som hidtil mod øst, vil den hurtigt kunne nå Grønlands østkyst og dermed grønlandsk luftrum. Der er ikke noget, der tyder på, at det vil ske foreløbig, men hvis det sker, bliver vi centrum for at udsende advarsler til luftfarten, siger Carsten Damberg.

– Det er aldrig ‘another day at the office’ når man har sådan et vulkanudbrud. Jeg kan ikke huske, at der har været et vulkanudbrud så tæt på Grønland. Det er klart, at der er en rød lampe, der lyser nu, for det er potentielt meget farligt for flyene, siger Carsten Damberg.

Fortsat lukket luftrum

Prognoserne for askeskyens udbredelse og position laves 18 timer ud i fremtiden, fortæller Carsten Damberg, og i dem er der fortsat ikke den store optimisme mht. dansk luftrum at spore. Dog bevæger skyen sig stadig længere vest på, og håbet er, at det til sidst vil have passeret dansk luftrum, og dermed kan flyvningerne til Grønland genoptages. Forudsat at der ikke kommer mere ny aske ud af vulkanen på Island.

– I øjeblikket videregiver vi selvfølgelig oplysningerne om askeskyen til alle fly, som påtænker at flyve over Grønland mod Europa, siger Carsten Damberg.

Flyvesikringstjenesten i Grønland, Naviair, der også har til huse i Kangerlussuaq, er ansvarlig for rådgivning og informationstjeneste til alle flyvninger over Grønland op til 19.500 fod. Hos Naviair følger man også nøje skyens udbredelse og retning.

Carsten Damberg, daglig leder af DMI i Kangerlussuaq, følger nøje med på skærmen, der viser askeskyens udbredelse over den nordlige halvkugle. Foto: Steffen Fog.

– Skulle skyen nærme sig Grønland, vil vi selvfølgelig sammen med vejrtjenesterne og vores søsterorganisationer i Island og Canada vurdere, om det grønlandske luftrum skal lukkes. Der er foreløbig ikke noget der tyder på, at vinden vil skifte og dermed bringe aske til Grønland, men skulle vinden slå om og blive østlig, kan skyen hurtigt ramme Grønlands østkyst. Det er selvfølgelig noget, vi hele tiden holder øje med, siger chefen for Naviair i Grønland, Henrik Holm.

Naviair har foreløbig lukket det danske luftrum indtil kl. 10.00 søndag formiddag vestgrønlandsk tid, og derfor har Air Greenland meddelt at al flyvning mellem Danmark og Grønland er indstillet indtil minimum tirsdag.

No comments yet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: