Hop til indhold

Nye miljøkrav til krydstogtskibe kan være på vej

juni 11, 2010

(original-versionen af denne artikel skrev jeg til den grønlandske avis Sermitsiaq.)

Den danske miljøminister forudser øgede krav til krydstogtskibe i arktiske farvande. Foto: Steffen Fog

Bedre behandling af spilde- og ballastvand, krav til at følge bestemte ruter er blandt ønskerne fra den danske regering til miljøkrav til krydstogtskibe.

Af Steffen Fog

Torsdag den 10. juni sluttede mødet i Ilulissat for miljøministerene fra de arktiske lande, Grønland, Danmark, Canada, Finland, Sverige, Norge og USA. Ministerene diskuterede på mødet, hvordan de arktiske lande kan samarbejde om at beskytte det meget følsomme havmiljø i Arktis.

Havmiljøet i Arktisk er nemlig mere og mere truet i takt med at drivhuseffekten og den globale opvarmning smelter isen og åbner op for nye skibsruter og øget krydstogtturisme.

Og netop krydstogtskibe er et af de områder, den danske miljøminister godt kan forestille sig bliver reguleret strammere fremover.

– Det her møde åbner op for, at vi i fællesskab de arktiske lande kan hjælpe hinanden med miljøproblemerne i Arktis. Hvad vil man for eksempel gøre i forhold til skibsfart, og hvordan vil man sikre, at man i det enkelte lande handler i forhold til for eksempel krydstogtskibe. For eksempel laver retningslinjer omkring, hvordan de skal agere i de arktiske farvande, siger miljøminister Karen Ellemann til Sermitsiaq.ag.

– Man kunne for eksempel godt forestille sig, at der vil komme krav til, hvor krydstogtskibene må sejle, at de skal følge bestemte sejlruter. Og at man opretter specifikke områder, hvor de slet ikke må komme. En anden ting kunne være krav til, hvordan de behandler deres spildevand og ballastvand. Kan man bare lukke det ud eller skal det renses?

Endelig peger hun også på, at der for eksempel kan blive stillet krav om, at krydstogtskibene selv medbringer flydespærrere og andet oliebekæmpelsesudstyr, som kan samle olien op, hvis skibene spilder den.

Krydstogtskibe er indrettet til langfart og derfor medbringer de ofte meget store mængder olie til at drive skibet frem og lave varme og energi om bord. Og denne olie kan ved ulykker – for eksempel hvis et skib går på skær eller synker – blive lukket ud i det arktiske miljø.

Miljøminister Karen Ellemann vil i den sammenhæng også gerne arbejde for, at de arktiske lande får opdateret søkortene for deres respektive farvande, så man undgår miljøkatastrofer, fordi skibene for eksempel sejler på skær.

Canadisk minister enig

Også den canadiske miljøminister ønsker sig øget regulering af krydstogtskibene i hele Arktis.

– Vi er ret bekymrede omkring krydstogtskibe i arktiske farvande. Vi har allerede reguleringer af krydstogtskibe i de arktiske farvande omkring Canada, fx imod at de udleder spildevand og ballastvand i havet, og vi synes, at Grønland skulle have nogle lignende reguleringer, siger Jim Prentice, miljøminister i Canada til Sermitsiaq.ag.

No comments yet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: