Hop til indhold

Ingen krav til beskyttelse af havmiljø

juni 14, 2010

(original-versionen af denne artikel skrev jeg til den grønlandske avis Sermitsiaq.)

Canadas miljøminister Jim Prentice mener, at det er Grønlands egen beslutning, om der skal bores efter olie denne sommer – selvom Canada efter katastrofen i den Mexicanske Golf af forsigtighedshensyn har udskudt alle boringer i Arktis indtil 2014 (foto: Steffen Fog).

Gode hensigter, det var, hvad miljøministrene fra arktiske lande kunne komme frem til, da man ville løse øget forurening i Polarhavet.

Af Steffen Fog

Torsdag den 10. juni sluttede et møde i Ilulissat mellem miljøministerene fra de Arktiske lande. Mødets formål var at diskutere, hvordan havmiljøet og naturen i Arktis beskyttes i fremtiden, hvor klimaændringerne vil gøre kommerciel udnyttelse af de arktiske områder mere interessant. Fx nye skibsruter og olie- og mineralefterforskning og mange andre aktiviteter, der kan skade miljøet.

Som det eksempelvis ses af de aktuelle planer, som Cairn Energy har for olieefterforskning i de grønlandske farvande denne sommer.

Men selv om ministerene i deres slutdokument fra mødet anerkender klimaforandringerne og understreger, at det er nødvendigt at indføre høje miljøkrav og sikkerhedskrav i forbindelse med for eksempel olieefterforskningen, blev der ikke sat nogle bindende krav til landene imellem op.

– Hvordan kan befolkningerne være sikre på, at de arktiske lande rent faktisk vil leve op til de flotte ord i slutdokumentet?

– Det meste af Arktis er kontrolleret af autonome lande. Det vil være op til de enkelte selvstændige lande at forfølge national handling – spørgsmålet er så, hvor hurtigt det vil ske. Canada har handlet agressivt for at indføre lovgivning, der skal forhindre forurening og, som skal sikre, at Canada er klar til at tage sig af de øgede økonomiske og miljømæssige i de nordlige egne, siger Canadas miljøminister, Jim Prentice, til sermitsiaq.ag. Han deltog i mødet i Ilulissat.

– Canada vil fortsat presse på for, at de individuelle lande handler nationalt, og at de samarbejder internationalt. Men det vil altså være op til individuelle stater, siger han.

Slutdokumentet fra mødet anerkender da også, at det er nødvendigt for de arktiske lande at indføre national lovgivning, der beskytter havmiljøet. Dokumentet opfordrer ligeledes landene til at ratificere relevante internationale aftaler “uden forsinkelse”, og dokumentet understreger da også, at det er nødvendigt at indføre obligatoriske krav.

Men mødet nåede altså ikke frem til at opstille nogle sådanne obligatoriske krav. Der var alene tale om gode hensigter – ingen bindende krav internationalt og landene imellem.

Grønlandsk enegang

Dette er centralt i debatten om olieefterforskningsaktiviteterne i Grønland denne sommer. Grønland ser nemlig ud til at vælge en anden vej end mange andre arktiske lande.

Efter oliekatastrofen i den Mexicanske Golf har Norge nemlig forbudt tilladelser til nye boringer ved øgrupperne Lofoten og Vesterålen. I USA har præsident Obama for længst udstedt et stop for efterforskningsboringer i et halvt år i farvandene ved Alaska. Canadas regering vil granske kommende tilladelser til boringer indtil 2014.

Men i Grønland ligger Cairn Energys fartøjer og helikoptere klar til at gå i gang med efterforskningsboringer efter olie, når Naalakkersuisut – som forventeligt – giver tilladelse i løbet af kort tid.

Dermed ser det ud til, at Grønland vælger en mindre forsigtig tilgang end nabolandene i Arktis.

– Hvad mener den canadiske miljøminister om det?

– Det er en beslutning, som Grønlands skal tage. Det respekterer vi. Grønland har været meget åbne overfor at samarbejde med os omkring vores bekymringer. Og Grønland vil dele informationer om boringerne med os, og vi vil deltage med canadiske repræsentanter i inspektionerne af boreriggene. I sidste ende kommer sikkerheden for miljøet i høj grad til at afhænge af den faktiske overvågning på selve riggene. Og her vil Canada tage skridt til at hjælpe og deltage i inspektionerne, siger Jim Prentice.

No comments yet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: