Hop til indhold

Med GPS i det grønlandske sommerfjeld

februar 24, 2012

(Original-versionen af denne artikel skrev jeg til magasinet greenland today marts 2011. Se originalen her: Original-version. og her: Original-version 2.)

Foto: Steffen Fog

Når man ligger dér på ryggen og studerer de drivende hvide skyer på den blå sommerhimmel og dufter urterne i det grønlandske fjeld oplever man, hvor herlig sommeren i fjeldet er, både fysisk og mentalt. På de seneste ture har jeg ofte taget en ny ven med i hånden: Min GPS.

Tekst og foto Steffen Fog

En håndholdt GPS er smart. Den forbedrer min sikkerhed og gør mine oplevelser bedre. Særligt når man udnytter, at mange af de lidt dyrere modeller kan kommunikere med computeren derhjemme. Det gør planlægningen, selve turen og bearbejdelsen bagefter sjovere.
Planlægning
Der findes mange gode programmer, f.eks. BaseCamp til Garmin GPS’er. Her kan man »tegne« en rute på landkortet, inden man drager af sted, og lægge over på den håndholdte GPS.
Eller man kan bruge et sæt af geografiske koordinater fra en ven, der tidligere har gået turen, eller udveksle koordinater på bestemte udsigtspunkter.
Undervejs
Den funktion, jeg bruger mest, er at indstille GPS’en til at gemme information om, hvor jeg har været. Når jeg holder pause eller slår teltet op, kan jeg se ruten på det digitale kort i GPS’ens display, og har hele ruten med hjem igen.
En anden nyttig funktion er muligheden for at finde et flot vandfald eller en god lejrplads igen, man har besøgt tidligere.

Foto: Steffen Fog

Hjemme igen
Noget af det, der har gjort GPS’en nyttig på vandretur, er dens evne til at gemme data om, hvor jeg har været. Det kommer mig til gavn, når jeg når hjem igen. Så overfører jeg GPS’ens data til computeren og genoplever turen. Man kommer pludselig i tanke om en masse små detaljer og oplevelser fra turen. »Nå, ja, prøv at se her: Det var jo dér, vi fangede fisk. Eller se her, den top dér, hold op, hvor var udsigten god!«
Tips og teknik
Der findes mange gode GPS’er, men for at kunne udnytte de funktioner denne artikel handler om, er det nødvendigt med en GPS, der kan kobles til en computer. Desuden skal man have et program til GPS på computeren.
Del med vennerne
GPS’en giver mulighed for at dele sin ruter, fangststeder og ankerpladser med venner og familie. Via standard filformatet GPX kan man overføre geodata mellem GPS’er, computere og andre elektroniske enheder til kort og navigation.
No comments yet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: